Sinun Kotisi Alanya

Tapun kustannukset

Kulut asuntoa ostaessa
Asunnon hankintaprosessin tärkein ja suurin kulu on asunnon hinta. Lisäksi on hyvä tietää realistinen lisäkustannusten määrä ennen asunnon ostoa. Nämä koostuvat pääosin erilaisista veroista ja palvelumaksuista. 

Kiinteistönvälityksen kulut
Eräs lisäkustannus, joka voi syntyä asunnon oston yhteydessä, on kiinteistökonsultin palkkio. Jos ostat uuden asunnon rakennuttajalta, et yleensä maksa edustajallemme ylimääräistä palkkiota. Kiinteistönvälittäjä voi kiinteistökauppa-asetuksen puitteissa pyytää 2 prosentin + ALV palvelumaksun. 

Asiantuntijaraporttien kustannukset
Kiinteistön arviontiraportti on pakollinen asiakirja ulkomaalaiselle asuntoa ostattaessa ja arviointiraportti on hankittava ennen omistusoikeuden eli Tapun siirtoa. Arviointiraportin hinta on 6000 TL. Ostajat maksavat tämän suoraan kiinteistö- ja rekisteritoimistossa. Arviointiraportin toimitusaika on 2-3 päivää.

Omistusoikeuskirja (TAPU) -hankintakustannukset
Kiinteistöä ostettaessa maksettava TAPU-kiinteistömaksu on yhteensä 4 prosenttia: ostajalta 2 prosenttia ja myyjältä 2 prosenttia.

Tarvittavien asiakirjojen hankkimisesta syntyvät kustannukset koostuvat seuraavista:
• Passin käännös, notaarin oikeaksi todistamana (1000 TL / henkilö)
• Notaarin oikeaksi todistama dokumentti, josta käy ilmi virallinen osoite kotimaassa. Tämä tarvitaan pankkitilin avaamista varten.
• Virallisen kielenkääntäjän kustannukset
• Notaarin oikeaksi todistama valtakirja (tarvittaessa)
• Veronumeron hankinta
• Passikuvat
• Kiinteistöveron maksu
• Valtion määrittämä palvelumaksu

Asuntoa ostettaessa on maksettava myös valtion palvelumaksu. Tämän summa määritellään vuosittain ja sen maksu suoritetaan kiinteistörekisterin kautta asunnon oston yhteydessä. Vuonna 2023 palvelumaksu on 1300-3730TL.

Maanjäristysvakuutus (DASK)
DASK eli pakollinen maanjäristysvakuutus vaaditaan omistusoikeuden siirtoa varten asunnon hankinnan yhteydessä. Tämä vakuutus uusitaan vuosittain ja ostajan on otettava vakuutus omiin nimiinsä asuntoa ostaessaan. Vakuutus kattaa myös maanjäristyksen aikana ja sen jälkeen tapahtuvasta tulipalosta, räjähdyksestä, tsunamista tai maanvyörymästä aiheutuvia vahinkoja. Hinta vaihtelee 100 TL  ja 300 TL välillä neliömetriä kohden. 

Kiinteistövakuutus antaa turvaa myös useimpien omaisuusvahinkojen, kuten tulipalojen, varkauksien ja esimerkiksi tiettyjen sääilmiöiden aiheuttamien vahinkojen varalta.  Kiinteistövakuutukseen kuuluu esimerkiksipalovakuutus, tulvavakuutus, maanjäristysvakuutus ja kotivakuutus. Tällaisissa vahingoissa kiinteistövakuutus maksaa omistajalle rahallisen korvauksen.

Kiinteistövero
Jokaisen asunnonomistajan on maksettava kiinteistöveroa, joka määräytyy kiinteistön arvon mukaan. Tämä vero on maksettava joka vuosi asunnon ostovuodesta lähtien. Asuinkiinteistöverokannaksi lasketaan kaupungin omistamien kiinteistöjen osalta 0,2 % ja taajaman ulkopuolisten kiinteistöjen osalta 0,1 %. Toimitilakiinteistöjen verokanta on kunnallisista kiinteistöistä 0,4 % ja ei-kunnallisista kiinteistöistä 0,2 %.

Ympäristövero
Tämä ei varsinaisesti kuulu asunnon ostamisesta aiheutuviin kuluihin, vaan on vuosittainen kulu kiinteistön ostamisen jälkeen. Tällä maksulla rahoitetaan mm. vesihuoltoa ja puhtaanapitoa sekä palolaitosten, lainvalvontaviranomaisten ja muiden tarvittavien yhteiskunnallisten palveluiden toimintaa.

Sähkö- ja vesiliittymät
Saadaksesi asuntoosi vettä ja sähköä, tulee sinun avata liittymät sekä vedelle että sähkölle. Sama koskee esimerkiksi maakaasua ja internetiä. Aikaisemmat liittymät on mahdollista siirtää uudelle omistajalle. Myös näistä liittymistä syntyy kuluja asiakkuuksien avaamisvaiheessa.

Sähkö
Uuden sähköliittymän avaamisesta veloitetaan  rekisteröintimaksu. Jos hankit liittymän aivan uuteen asuntoon, johon ei ole vielä asennettu sähkömittaria, tulee maksettavaksi myös sähkömittari. Lisäksi on talletettava vakuusmaksu jokaista asiakkuutta kohden.

Vesi
Uuden vesiliittymän avaamisesta veloitetaan rekisteröintimaksu. Lisäksi jokaista asiakkuutta kohden on talletettava vakuusmaksu.

Puhelin ja Internet
Voit hankkia asuntoosi lankapuhelimen ja internetliittymän, jos sinulla on voimassaoleva oleskelulupa. Türk Telekom- ja TTNET-yhtiöt ovat Turkin markkinajohtajia ja heidän palvelunsa toimivat koko maassa.

Uusille tilaajille on usein tarjolla kattavia palvelupaketteja määräaikaisella sopimuksella. Paketti voi esimerkiksi sisältää puhelut, laajakaistayhteyden ja satelliitti-tv-kanavia kiinteällä kuukausimaksulla.
 
Kuukausittainen palvelumaksu – yhtiövastike (turkiksi "Aidat")
Asunnonomistajat ovat velvollisia maksamaan kuukausimaksun eli aidatin, joka koostuu yleisten tilojen  sähköstä, vartioinnista ja esimerkiksi uima-altaiden ja taloyhtiön ulkoalueiden kunnossapidosta.